Het energetisch concept

De basis van de natuurgeneeskunde is het natuurlijke genezende vermogen van je eigen lichaam aan te spreken om te genezen. Bij de behandeling ga ik uit van het energetisch concept, de evenwichtige verdeling van de energie over het gehele menselijk lichaam. Aandacht heeft het totale welbevinden: zowel lichamelijk als geestelijk.

Meestal is het hebben van een klacht de reden tot contact leggen met de natuurgeneeskundige praktijk. Bij de intake gaat de aandacht dan ook zeker naar "wat speelt er op dit moment, wat is je hulpvraag". Minstens zo belangrijk is om bij de intake ruimte te maken voor: "wat is eraan voorafgegaan, wat speelt er nog meer (op andere vlakken wellicht) , waar wil je heen & wat heb je nodig".

Holistisch wordt dat ook wel genoemd: de mens als totaal bekijken, de klacht zien als onderdeel van jouw geheel. Dat positief beïnvloeden van je totale welbevinden heeft in de eerste plaats te maken met alle dingen die we elke dag doen: eten, bewegen, slapen, genieten etc. Lifestyle dus.

Meer specifiek kan vanuit de natuurgeneeskunde gewerkt worden met stoffen die je helpen die balans weer te herstellen. Zoals kruiden en vitaminen. En met ondersteunende natuurgeneeskundige therapieën zoals colon hydrotherapie en voetreflex massage. Deze therapieën kunnen samen met de informatie uit de intake en iriscopie heel veel informatie geven over hoe jouw lichaam de balans weer kan hervinden.

Zo kan weer rust in het lichaam ontstaan: van rust - naar balans - naar nieuwe beweging, vanuit een steviger basis.

Gezonde voeding

Eten en drinken horen, naast ademhalen en slapen, tot de eerste levensbehoeften. Wat je gedurende je dagelijkse bezigheden verbruikt, dient op verantwoorde wijze aangevuld te worden. Goede voeding geeft je de brandstof die je nodig hebt voor je directe energievoorziening en levert de bouw- en beschermingsstoffen voor een gezond lichaam. Orthomoleculaire middelen, dat zijn bijvoorbeeld vitamines en mineralen, kunnen een aanvulling zijn naast een gezonde voeding. Meer hierover kun je lezen in het hoofdmenu onder Orthomoleculair.

Afwisseling

Als je gezond wilt eten, is afwisseling in je voedingspatroon heel belangrijk. Een overwegend basische voeding wordt aanbevolen. Dat houdt in: veel groente en fruit, matig of geen dierlijke eiwitten en matig in granen. Bij het consult krijg je meer informatie over vitaliteit bevorderende voeding. Ook wordt specifiek gekeken of verder onderzoek nuttig is. Bijvoorbeeld naar overgevoeligheden zoals voedselintoleranties of allergieën. Je krijgt ook uitleg over voeding die de gezondheid of het welbevinden schaden.

Vers

Verwerk bij de bereiding van voedsel bij voorkeur verse, liefst biologische ingrediënten. Af te raden zijn kant-en-klaar maaltijden, diepvries- of blik producten. Vermijd ook zoveel mogelijk de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen. Dus gebruik bijvoorbeeld in plaats van witmeel- liever volkoren producten. Verschillende voedingsmiddelen zijn niet bevorderlijk voor je gezondheid. Zoals suiker en allerlei suikerhoudende voedingsmiddelen. Ze irriteren je lichaam en verhogen ontstekingen. Ook zorgt suikerrijke voeding voor sterke schommeling van het bloedsuikergehalte en zal dat op den duur de werking van de lever en de alvleesklier nadelig beïnvloeden. Regelmatig gebruik van veel zout (over het algemeen rijkelijk aanwezig in kant-en-klaar maaltijden) leidt na verloop van tijd mogelijk tot hoge bloeddruk en nierklachten. Kruid uw voeding ook niet overmatig met specerijen. Deze kunnen lever- en galklachten veroorzaken.

Melkproducten, genotmiddelen

Vooral mensen die vaak last hebben van bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen (gepaard gaande met overmatige slijmvorming) moeten oppassen met het gebruik van melkproducten. Dat komt omdat de consumptie hiervan een verslijming in het lichaam geeft. Verder is het aan te raden om voorzichtig en spaarzaam om te gaan met het gebruik van genotmiddelen als koffie, zwarte thee, alcohol en tabak. Deze genotmiddelen beroven het lichaam van bouwstoffen en dringen de afvalstoffen terug in de weefsels. Omdat gezonde voeding niet alleen zorgt voor de instandhouding maar tevens voor het herstel van het lichaam, krijg je altijd adviezen voor een verantwoorde voeding.

Tafelmanieren

Gezonde eet- en drinkgewoonten, daar gaat het om. Dat vraagt niet alleen om aandacht voor wàt je eet en drinkt, maar ook voor de wijze waarop je dat doet. Er de tijd voor nemen, zo ontspannen mogelijk, goed kauwen, niet te vaak en/of niet te veel ineens. Het zijn elementen die allemaal bijdragen aan een goed begin van het spijsverteringsproces en daarmee aan de opbouw en het herstel van het lichaam.

Stress

Gezonde stress zorgt ervoor dat je kunt handelen, beslissen en kiezen: lekker leven! Ziekmakende stress, is stress die te lang duurt, te hevig is, stress door machteloosheid, pijn, hoge werkdruk, faalangst enzovoorts. Van teveel stress kun je ziek worden. En ziekte is óók stress voor het lichaam: infecties, ziekteverwekkers en de medicatie die daarbij vaak wordt gegeven. Toxines: ook een bron van stress voor het lichaam: denk aan het milieu, onze moderne voeding, luchtvervuiling. Stress zorgt ervoor dat je je voorraden gaat aanspreken: niet alleen je belastbaarheid gaat omlaag. Ook kunnen er gemakkelijk tekorten aan nutriënten ontstaan.

Maag/darmkanaal

Bij veel aandoeningen speelt het maag/darmkanaal een belangrijke rol. Vaak is er een duidelijke oorzaak aan te geven: langdurig eenzijdige voeding, een niet op de constitutie afgestemde voeding, ontstekingen in het darmgebied, gebruik van antibiotica of dergelijke. Maar er zijn ook mensen die zonder aanwijsbare reden zo nu en dan sukkelen met de spijsvertering en de stoelgang. Indien de spijsvertering niet goed functioneert heeft dat nadelige gevolgen voor het hele lichaam. Echter, als zij wel goed werkt zal het lichaam minder gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf zoals infecties. In ieder geval herstelt iemand die een gezonde spijsvertering heeft veel sneller en grondiger.

Afvalstoffen

Problemen met de spijsvertering leveren altijd een teveel aan afvalstoffen op. Als de afvalstoffen de darmen niet meer via de normale weg kunnen verlaten, zoeken ze zelf een alternatieve route. Via het bloed worden ze o.a. aan de huid afgegeven waar ze allerlei huidproblemen kunnen veroorzaken zoals acne of eczeem. Maar deze afvalstoffen kunnen ook terecht komen in het bindweefsel en zijn dan de oorzaak van stijfheid en pijn in spieren en gewrichten. Verder kunnen afvalstoffen ook de oorzaak zijn van aandoeningen van het ademhalingssysteem. Ook kunnen deze giftige stoffen de hersenstofwisseling negatief prikkelen, waardoor klachten ontstaan die te maken hebben met stemming, concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn en een "je niet lekker voelen".

Reiniging

Veelal zijn de voornoemde klachten te verhelpen, hoewel het wel wat doorzettingsvermogen vereist. Een inwendige vervuiling kan namelijk door middel van een reinigingskuur in zekere mate worden opgeruimd. Het lichaam krijgt de mogelijkheid om vanuit de lever en de darmen grondig gereinigd te worden. In mijn praktijk begeleid ik ook reinigingskuren, zowel individueel als in een kleine groep.

Ontlasting onderzoek & Colon Hydrotherapie

Om je darmen weer gezond te maken en zo het hele lichaam een schoonmaakbeurt te geven, werk ik met colon hydrotherapie, ook wel hoge darmspoeling genoemd. Daarover kunt u meer lezen in het hoofdmenu onder: Colon Hydrotherapie. In het hele spijsverteringsstelsel bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Vooral in de dikke darm. Ze spelen een belangrijke rol in het afweersysteem; ze houden de ziekteverwekkende bacteriën, die het lichaam binnengedrongen zijn, onder controle. Direct na de geboorte nemen de verschillende bacteriën hun plaats in het spijsverteringskanaal in om hun eigen, specifieke taak te gaan uitvoeren. Voor de rest van het leven zijn ze onmisbaar voor de mens. Ze leveren een bijdrage aan het onder controle houden van de ziekteverwekkende bacteriën en helpen mee bij de vertering van het voedsel. Vooral de bacteriën in het darmstelsel zorgen ervoor dat ons lichaam tegen ziekteverwekkende indringers wordt beschermd. Bij darmklachten is de samenstelling van de bacteriënbevolking in de darmen verstoord. Het evenwicht moet dan op een natuurlijke wijze hersteld worden. Onderzoek van ontlasting maakt zichtbaar of het een vertering probleem betreft, of een overgroei van ziekteverwekkers in de darm, zoals schimmels, gisten of parasieten. Ook kan het zijn dat de goede basis flora te laag in aantal is. Een combinatie van de juiste voeding + probiotica kan dan de balans weer herstellen.

Voedsel-overgevoeligheid

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met vervelende reacties op bepaalde voedingsmiddelen. Zoals boven beschreven kan dat te maken hebben met de vertering. Een probleem met het verteren van zetmeel komt bijvoorbeeld heel vaak voor. Een zetmeelarm dieet geeft dan rust en herstel. het kan ook zijn dat het niet de zetmelen uit brood zijn die de boosdoener zijn, maar juist de gluten. Een ander veelgebruikte test is de bloedtest op voedselintoleranties. Hierbij wordt tegen de 31 meest veroorzakende voeding gemeten of je lichaam IgG1,2,3 of IgG4 antistoffen aanmaakt. Het vermijden van voeding met een hoge score geeft snel weer rust in de buik en op de slijmvliezen. Zo kan het lichaam weer in balans te komen.

Praktijk voor Natuurgeneeskundig & Orthomoleculair Advies Lid NWP & I-ACT

Monique Berends - Brittenburg 15 2352 XL Leiderdorp
tel: 071- 5282047 Email:
monique.berends@gmail.com

decoratief element