Auriculo therapie oftewel oor-acupunctuur

Oor acupunctuur is een vorm van acupunctuur, waarbij alleen het oor wordt gebruikt om ziekten / disbalans op lichamelijk en psychisch niveau te diagnosticeren (herkennen) en te behandelen. Oor acupunctuur of ook wel auriculo-therapie is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De oorsprong is Chinees. Op de oorschelp vindt men een projectie van het gehele lichaam: er zijn ongeveer 360 reflexzones / reflexpunten op het oor te vinden. Die punten staan energetisch in contact met je organen.

De reflexzones van het oor

Als je je oren stevig masseert, dan masseer je dus energetisch je hele lichaam. Een druppeltje Sesamolie is al voldoende om te masseren. Als je te veel olie gebruikt glijd je uit en is het massage-effect minder.
Hoe pas je zelf een oor-reflex-massage toe? Wrijven, knijpen, alle kanten op trekken, duwen, pink in de opening van je oor, de huid rondom je oorschelp bewegen. Alles kan, zolang het comfortabel aanvoelt. Kom je pijnlijke punten tegen, blijf daar dan zachtjes wat langer masseren. Ben je moe? Masseer je oren. Je krijgt meteen weer energie. Pas je deze massage bijvoorbeeld elke ochtend een paar minuten toe dan zul je merken dat je vitaliteit toeneemt!

Oor reflexpunt diagnose

In de praktijk meet ik de relatieve elektrische weerstand op het oor met een elektrische puntzoeker (dit is pijnloos). Zodoende kunnen punten voor diagnose worden gevonden en voor behandeling worden gebruikt. De therapie bestaat uit het behandelen van de disharmonische punten in het oor. Deze punten op het oor kunnen geprikkeld worden door naaldjes maar ook met magneetbolletjes, zaadbolletjes en massage. Hierdoor kun je direct een positieve invloed uitoefenen op organen, gewrichten en mechanismen.
Er kan op 2 manieren worden geprikt: met steriele wegwerpnaalden die na ongeveer 20 minuten worden verwijderd. Of er wordt gebruik gemaakt van verblijfsnaalden. Verblijfsnaaldjes zijn hele kleine naaldjes die oppervlakkig in de huid worden gezet en die gedurende enkele dagen tot weken blijven zitten.

Als mensen bang zijn om geprikt te worden, kan er ook gebruik worden gemaakt van kleine metalen magneetballetjes of samengeperst zaad die met een pleistertje worden vastgezet. Kinderen worden in principe alleen behandeld met behulp van de metalen balletjes of zaadbolletjes.

Wanneer kies je voor een oor acupunctuur behandeling?

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten. Bijvoorbeeld bij hoofdpijn, migraine, gewrichtsklachten en sportblessures. Ook werkt het mooi ondersteund bij stress gerelateerde klachten zoals burn-out, slaapproblemen en stemmingsklachten. Bekend is oor acupunctuur verder als begeleiding bij het stoppen met roken en ondersteuning bij afvallen.

Praktijk voor Natuurgeneeskundig & Orthomoleculair Advies Lid NWP & I-ACT

Monique Berends - Brittenburg 15 2352 XL Leiderdorp
tel: 071- 5282047 Email:
monique.berends@gmail.com

decoratief element